Túrázás, kirándulás, egyéb sport

A vadregényes őrségi erdők, színpompás virágos rétek, régi porták, elhagyott temetők és templomromok közötti barangolás kellemes kikapcsolódást nyújthat. Mindemellett az erdők számos finomságot - gombát, málnát, erdei szamócát - kínálnak a kirándulóknak. A térség felfedezését segítik az elmúlt években kialakított tanösvények, a hozzájuk kapcsolódó egységes információs táblarendszer, valamint a Nemzeti Park által szervezett rendszeres túrák.

A gyönyörű tájon átívelő kis forgalmú utak szinte hívogatnak egy kerékpártúrára, amely során a környékbeli látnivalók is felkereshetők. A nem saját biciklivel érkezők számára kerékpár-kölcsönzési lehetőség.

Lovaglásra, lovaskocsikázásra is van mód, például Őriszentpéteren, Dobokay Péter lovasudvarában.

Fürdőhelyek, vizes programok

Akinek a nyári pihenés nélkülözhetetlen része a fürdőzés, strandolás, az kedvére válogathat a környező szebbnél szebb tavak között:
- Bajánsenyei tó
- Vadása-tó Hegyhátszentjakabnál
- Máriafalusi Hársas-tó (Szentgotthárd)
- Zalalövői Borostyán-tó

A horgászat kedvelői a fenti tavakon kívül a közelben található Rábát is meglátogathatják. A folyón történő vízitúrázáshoz kenu kölcsönözhető Csákánydoroszlón.

Élmény- és termálfürdők a környéken:
- Szentgotthárdi termálpark és élményfürdő: www.thermalpark.hu
- Zalaegerszegi élményfürdő és csúszdapark: www.aquacity.hu
- Lenti termálfürdő és Szent György Energiapark: www.lentifurdo.hu

Események, rendezvények

Az Őrségben ma is élnek azok a népszokások (pl. rönkhúzás, májusfaállítás), amit máshol már rég a feledés homálya fed. Az Őrségi települések, civil szervezetek tavasztól őszig számos érdekes kulturális programot, turisztikai rendezvényt szerveznek, hogy az idelátogatókat szórakoztassák.

A legjelentősebb fesztiválok:
- Virágzás Napjai (május - június)
- Őrségi Vásár (június)
- Fazekas Napok (július)
- Hétrétország (augusztus)
- Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál (október)

Gasztronómia

Itt jártunkkor mindenképpen érdemes megkóstolnunk az olyan hagyományos őrségi ételeket, helyi ételkülönlegességeket, mint például a messze földön híres dödölle, a gánica, a tökös-mákos rétes, a hajdinából készült egytálételek, az erdei gombákból készült gombalevesek, vagy éppen a tökmagolaj. A közeli Kecskesajt Manufaktúra ínyencségeit nem csak megvásárolhatjuk, de akár meg is nézhetjük a készítés folyamatát. A sok finomságot pedig jó minőségű, őrségi pálinkával öblíthetjük le.

Kirándulás a szomszédos Ausztriába és Szlovéniába

Az osztrák és a szlovén határ közelsége is csábító lehet - főleg az ország távolabbi szegletéből érkezőknek -, hiszen egyúttal a szomszédos országokban is körülnézhetnek, ahol szintén sok látnivaló és program várja a vendégeket.

A kb. 25-30 km-re levő szlovéniai Toplicében például egy igazi fürdőparadicsom található, termálvízzel, óriáscsúszdákkal, míg Az ausztriai Güssingben - szintén alig 4o km-re gyönyörű vár áll.

2.oldal / 2

vissza >>