Nagyrákos

Nagyrákos az Őrség szívében, Őriszentpétertől 3 km-re fekszik. Könnyen megközelíthető közúton és vonattal is. Fekvése olyan szerencsés, hogy szinte körbe veszik a nevezetességek, látnivalók.

A község büszkesége a XIII. században, román stílusban épített, római katolikus templom, melyet az 1600-as években gótikus, majd a 18. században, barokk stílusban alakították át.

Itt található Magyarország leghosszabb s egyben Európa negyedik leghosszabb vasúti völgyhídja, mely átíveli a Zala folyóvölgyét. Rajta halad keresztül a magyar-szlovén vasútvonal. A 33 pillér által tartott, 1400 méteres hosszúságú építmény legnagyobb magassága 12 méter. A 2001-ben elkészült híd kivitelezője Építőipari Nívódíjat kapott.

A látnivalók közé sorolhatjuk a 2000-ben felavatott Zsuzsanna alagutat, a helytörténeti emlékeket bemutató zsuppfedeles tájházat, de érdemes felkeresni a helyi csárdát is. A mindennapi igényeket kielégítő vegyesbolt, játszótér, sportpálya és kultúrház is van a faluban.

Az Őrség

Nyugat-Dunántúlon, Vas megye délnyugati sarkában, Ausztria és Szlovénia szomszédságában, három országhatár találkozásánál találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű dombvidéket, ahová az államalapításkor a nyugati határvonal védelmére őrállókat telepítettek. Innen kapta nevét: Őrség.

Az itt élők az évszázadok során a természettel harmóniában alakították ki a táj egyedülálló arculatát, őrizték szépségét, sokszínűségét. Természeti-, néprajzi- és iparművészeti értékeinek köszönhetően az Őrség 2007-ben elnyerte az Európai Bizottság díját, s bekerült Európa tíz legvonzóbb turistacélpontja közé. Értékeinek megóvására a helyi lakossággal együttműködve az Őrségi Nemzeti Park ügyel.

Természeti értékek

Az Őrség vidékén dombok és patakok vájta völgyek, erdők, legelők és kaszálórétek, valamint a völgyekben, a nedvesebb területeken kialakult - és számos védett növényfajnak otthont adó - láprétek, tőzegmohás lápok váltják egymást.

A térség állatvilága ugyancsak igen változatos. Itt él hazánk legnagyobb lepkefaunája, valamint nemzetközileg védett szitakötőfajok is fellelhetők. A patakokban ritka halfajok, folyami kagylók és rákok élnek, és a kétéltűek közé tartozó foltos szalamandrával is találkozhatunk. Gazdag a vidék madárvilága is: a fekete gólya, a rétisas, a darázsölyv egyaránt a környék lakója. A fenyőerdők jellegzetes madara, a siketfajd - amely igen rosszul tűri a zavarást - hazánkban utoljára ezen a vidéken fészkelt. Az erdőségekben gyakoriak a menyétfélék, a denevérek, sok a mókus, a szarvas, a vaddisznó és a róka, a nagyobb vizek mentén pedig a fokozottan védett vidra nyomait is felfedezhetjük.

Néprajzi és kulturális emlékek, kiállítások, múzeumok

Az Őrség sajátos kultúrával rendelkező vidék, mivel lakói a honfoglalás óta itt, egy helyben élnek, tehát kiemelkedő értékeket hordoz e tekintetben is.

Jellegzetessége az úgynevezett szeres településszerkezet, melynek lényege, hogy a házak a dombok tetejére építve, lazán, egymástól elszórtan helyezkednek el. Az összetartozó házcsoportokat - melyeket többnyire egy-egy család vett birtokába - szereknek hívják, és a család nevéről, égtájról vagy valamilyen mesterségről nevezték el őket (pl. Kovácsszer).

Kihasználva a környezet adta lehetőségeket, a környék fái adták az alapanyagát a jellegzetes boronaházaknak. Csak az 1930-as években kezdtek a téglaépületek elterjedni a térségben, melyeknek jellegzetes előtere a kódisállás. Az Őrség népi építészetének kivételes jelentőségű emléke a skanzenként működő, szalafői Pityerszer.

Szinte minden község őriz egy több évszázados templomot, melyek közül kiemelhető az őriszentpéteri Templom-szeren álló Árpád-kori, román stílusú templom, illetve a 13. századból származó veleméri Szent-háromság templom. E tájban magányosan álló épület belső terének értékei a gyönyörű gótikus freskók, melyek bibliai jeleneteket és magyar szenteket ábrázolnak.

Az Őrség jelképévé váltak a tájhoz elválaszthatatlanul hozzátartozó haranglábak, melyek közül a pankaszi, a gödörházi és kercaszomori a leghíresebb.

Az Őrségben ma is élnek a hagyományos népi mesterségek, mint a zsuppkötés, kosárfonás, kópickötés, és talán a legjelentősebb, a fazekasság (gerencsérség).

Néhány kulturális nevezetesség, látnivaló:
- Árpád-kori templom - Őriszentpéter
- Középkori Téglaégetőhely - Őriszentpéter
- Pityerszeri Falumúzeum - Szalafő
- Fazekas Múzeum - Magyarszombatfa
- Őrségi Vadászati Kiállítás - Magyarszombatfa
- Szent-háromság templom - Velemér
- Veleméri helytörténeti kiállítás
- Fa harangláb - Gödörháza
- Szoknyás harangláb - Pankasz

1.oldal / 2

tovább >>