Az Őrségben ma is élnek azok a népszokások, amit máshol már rég a feledés homálya fed. Az Őrségi települések, civil szervezetek tavasztól őszig számos érdekes kulturális programot, turisztikai rendezvényt szerveznek, hogy az idelátogatókat szórakoztassák. Az alábbiakban ezekből adunk ízelítőt.

Rönkhúzás - Február

A Farsanghoz fűződő hagyományok közül kiemelkedő a Rönkhúzás, melyet rendszeresen megrendeznek több őrségi faluban, Farsang-vasárnap délutánján. A népszokás onnan ered, hogyha nem volt a faluban igazi lakodalom, ahol a falubeliek mulathattak, akkor úgynevezett bolondesküvőt tartottak, és az alkalmi párt egy szépen feldíszített rönkre ültetve húzta a násznép.

Májusfaállítás, 'Babosnap' - Szalafő, Ápr. 29-30.

A fiatalság tavaszi örömünnepe május elseje, a májusfa állítás ideje. A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa, melyet színes szalagokkal díszítenek. Az Őrség falvaihoz hasonlóan Szalafőn is fenn maradt ez a hagyomány, melynek hétvégéjét néhány éve babból készült ételek kóstolójával színesítik.

Virágzás napjai - Május 20-23.

A négy napos összművészeti fesztivál minden évben, Pünkösdkor kerül megrendezésre - bár nem kötődik közvetlenül az egyházi ünnephez. A fesztivál döntő részben színvonalas művészeti produkciókat vonultat föl, szinte valamennyi művészeti ágból, de a programban helyet kapnak a gondolatkeltő, közvetlen tudástartalmat hordozó és közvetítő előadások is.

Őrségi Vásár - Őriszentpéter, Június 24-26.

Talán a térség legnagyobb és legismertebb rendezvénye a több évtizedes múltra visszatekintő Őrségi Vásár, ahol a kézműves mesterségek művelői bemutathatják portékáikat a nagyközönségnek, a szórakoztatásról pedig gazdag kulturális- és folklór-program, illetve esti utcabál gondoskodik.

Fazekastalálkozó - Magyarszombatfa, Július

A sok évszázados fazekas-hagyományokkal bíró faluban évente megrendezésre kerül a Nemzetközi Fazekastalálkozó, romániai, ausztriai, szlovén és a helyi őrségi mesteremberek részvételével, kirakodóvásárral, szakmai programokkal. A látogatókat kézműves bemutatók, korongozóverseny, népzenei- és néptáncprogramok várják.

Völgyhídi Vásár - Nagyrákos, Július

Kezdetben a falu mellett átívelő vasúti völgyhíd lábánál, néhány éve a gyönyörűen kicsinosított tájház környékén megrendezett vásárban fazekasok, bőrdíszművesek, gyöngyfűzők, késkészítők, fafaragók, méhészek kínálják termékeiket. A vásár mindkét napján kézműves-foglalkozások, játékok, kulturális műsorok szórakoztatják a vendégeket.

Őrségi Parasztlakodalom - Augusztus

"Őrségi lakodalom, nagy híre van, nem tagadom.
Vőfélybot és kőtt perec, lakodalomba jöhetsz.
Egész napos dínom-dánom, részese légy, azt kívánom.
Ehetsz-ihatsz kedvedre, józan ne légy reggelre!
Táncolhatsz a menyasszonnyal, rá ne lépj a bocskoroddal!
Hallhatsz régi vőfély virtust, a banda húz rá neked víg tust.
Mulatozhatsz reggelig, egy paraszt lagzi így telik."

/Balek Tamás vőfély/

Hétrétország - Augusztus 12-21.

A tíz napon át zajló fesztivál célja, hogy összekösse a művészetek által képviselt kultúrát az Őrség hagyományos értékeivel. Programja bővelkedik zenei, színházi, irodalmi és filmes eseményekben. A Nyitott Porták hálózata pedig a rendezvény ideje alatt a falusi tanyák, és a kézművesek műhelyeinek világába enged betekintést, kínál kóstolnivalót, illetve jóízű beszélgetést a helyiekkel.

Szüreti felvonulás - Őriszentpéter, Szept. 24.

Néptánc, népzene, tréfás rigmusok, móka, vidámság, melyben közreműködik a hegybíró, a falu bírája, nagytiszteletű papja, valamint a felvonuló vidám szüreti sokaság!Tökfesztivál - Őriszentpéter, Október 8-9.

Az esemény az Őrség jellegzetes mezőgazdasági terményére, az olajtökre építve teremtett hagyományt, amelynek erre az időszakra esik a betakarítása. Ízelítő a programokból: a legszebb és legnagyobb tök versenye, tökből készült ételek, tökmagolaj-ütés, tökfaragás, tökkirály-választás, töklámpás felvonulás, humoros gyermek- és felnőtt vetélkedők, vásár, népzene, táncház.